Tot-ce-nu-stiai-despre-alegerea-corpurilor-de-iluminat-pentru-interior-si-gradina.jpg

Daca va intrebati de ce aveti nevoie de un ghid care sa va ajute sa va alegeti corpurile de iluminat, trebuie sa stiti ca si iluminatul conteaza atunci cand puteti rezolva problema simpla a unui candelabru, a catorva aplice si a unei lampi sau doua. Ca culoare: ne afecteaza starea de spirit, ne poate afecta sau ajuta vederea, poate schimba fundamental atmosfera casei noastre.

Informatii de baza de care aveti nevoie pentru a alege un corp de iluminat

Probabil prima intrebare care imi vine in minte este cum sa alegi iluminatul potrivit – exact, dupa ce criterii? Ei bine, sunt cateva directii de care trebuie sa tii cont de fiecare data, ele sunt acolo: spatiul (camera) in care avem nevoie de lumina suplimentara, tipul de corp de iluminat (atarnat, masa sau masa, podea etc. aprinsa) si design (care poate fi modern sau retro).

Desigur, atunci cand ne referim la spatiu, trebuie sa luam in considerare si aspectul casei, pentru ca s-ar putea sa gasim si cateva lumini utile pentru balcon sau luminite de gradina.

Pentru informatii de baza de care aveti nevoie pentru a alege un corp de iluminat urmariti intregul articol unde va vom descrie tot ce trebuie sa stiti inainte de a face alegerea finala:

Tipuri de corpuri de iluminat

Acestea fiind spuse, sa trecem la specific: Iata care sunt tipurile de corpuri de iluminat de pe piata, ce fac, ce tip de becuri sunt potrivite pentru fiecare si unde le poti instala.

Corp de iluminat de tavan

Plafonierele (ca cea din imagine) sunt solutia clasica, dar desi sunt utile si exista de mult timp ca singura sursa de lumina, utilitatea lor este de fapt limitata. Aceste corpuri sunt instalate in centrul tavanului, ceea ce inseamna ca lumina nu acopera intregul spatiu al incaperii, mai ales in livingul cu suprafete mai mari.

Daca alegi o plafoniera, lumina LED este ideala, este eficienta energetic, iti permite sa reglezi intensitatea luminii si iti asigura o lumina alba delicata. Cu toate acestea, incercati sa gasiti alte solutii, cum ar fi lampi de podea, pentru a duce lumina in colturi mai indepartate.

Corpuri de iluminat suspendate

Candelabrele (lampi cu pendul) au fost folosite din ce in ce mai mult in sufragerie si bucatarii in ultimii ani, si nu este greu de ghicit de ce: aduc un clopot sau o cupola, doua elemente arhitecturale, care creeaza intimitate, dar care lumineaza in timp. cat mai multe locuri. Din punct de vedere al designului, exista cateva pendule care cad deasupra mesei sau a insulei de bucatarie.

Corpuri de iluminat de perete

In interior, avem optiuni nelimitate, cu lumini de perete in multe forme si dimensiuni. Pot fi instalate pe holuri, bai sau ca surse suplimentare de lumina in dormitoare sau sufragerie.

Corpuri de iluminat de tip spoturi

De cativa ani incoace, Romania a vazut un punct de lumina cu adevarat stilat, care este foarte folosit in garsoniere, mansarda, bucatarii si pentru a finaliza designul barurilor de acasa.

Rolul spoturilor de lumina incastrate sau grupate sub forma de lampi este de a accentua detaliile prin focalizarea luminii, astfel incat acestea trebuie instalate deasupra blaturilor de bucatarie, deasupra rafurilor cu ornamente sau in dressinguri sau dulapuri.

Corpuri de iluminat pentru mese

Pendulele care atarna deasupra mesei principale sunt accesoriul perfect pentru sufragerie si bucatarii: nu numai ca ofera multa lumina, dar vor atrage rapid atentia oricui iti intra pe usa. In zona meselor si blaturilor, putem incorpora si elemente luminoase in tavan sau sisteme de iluminat pentru blaturi.

Corpuri de iluminat de podea

Lampile de podea au o functie clara: sa aduca lumina in coltul de lectura, langa canapeaua din sufragerie sau la masa unde iti savurezi cafeaua. Acestea sunt de obicei flexibile si usor de vizat catre zonele deja mentionate, pe care am vrut sa le eliminam din umbra.

Corpuri de iluminat exterior

Daca locuiti acasa, aplicele de perete pot fi folosite si ca solutie exterioara (deasupra usii din fata sau pe un perete exterior), iar unele dintre cele mai interesante modele sunt lampile tip felinar. A doua varianta sunt stalpii de iluminat pentru terasa sau gradina, care pot avea un design extrem de elegant si modern si pot oferi o lumina alba calda.
Corpuri de iluminat exterior

Caracteristici de iluminare

Inainte de a alege iluminatul potrivit pentru fiecare incapere, trebuie sa ne gandim ce activitati facem cel mai des in spatiu.

De exemplu, daca sunteti in cautarea unei solutii de iluminat pentru dormitor, atunci va recomandam plafonierele si lampile care va permit sa reglati intensitatea luminii si sa treceti de la lumina puternica la lumina calda si confortabila.

Numarul de surse de lumina

Spatiile din casa in care avem nevoie de mai multa lumina sunt bucataria si biroul (spatiul de lucru) si uneori camera de zi. Aici, un singur corp de iluminat nu este suficient, mai ales daca este asezat la mijlocul tavanului, nu poate raspandi lumina de acolo in toate colturile.

Completati sistemul de iluminat cu aplice de perete si spoturi incastrate, dar puteti folosi si trucuri precum instalarea oglinzilor si vopsirea peretilor intr-o culoare deschisa.

Tip de sursa de lumina furnizata

Pentru a testa diferite tipuri de lumini si modul in care acestea afecteaza atmosfera fiecarei incaperi, aveti acum o solutie online ingenioasa si usor de utilizat – instrumentul Home Lighting Designer dezvoltat de Philips pentru a crea simulari de iluminare a casei. Va ofera cea mai obiectiva viziune asupra modului in care un corp de iluminat sau un alt corp de iluminat va functiona in casa dvs. inainte de a-l cumpara.

Lumina generala sau uniform distribuita

Plafonierele ( spoturi ), candelabrele clasice, candelabrele, in special cele mari, si spoturile concentrate intr-o singura lumina asigura o distributie uniforma a luminii in toata incaperea, dar asta nu inseamna ca alte corpuri de iluminat sunt mai discrete, nu sunt binevenite. Acesta din urma poate fi folosit pentru a sublinia detaliile.

Lumina spot sau directionala

Aceasta ne aduce la o discutie despre lumina focalizata sau lumina de accent obtinuta cu ajutorul punctelor de lumina care accentueaza detaliile din bucatarii, baruri si zone de rafturi, precum si lampadare, care au si un efect ambiental.

Lampi decorative sau radiante

In living, mansarda, sau ocazional in orice spatiu din casa in care organizam evenimente festive, s-ar putea sa ne dorim un alt tip de lumina care sa aiba efect decorativ. Cum putem obtine culori si efecte spectaculoase?

De exemplu, printr-un sistem de iluminat numit lumina indirecta, care ofera mai multe nuante, sau prin instalarea unui sistem mai complex decat acesta, un sistem de iluminat inteligent care reuneste pana la 50 de becuri, conectate wireless, care pot controla de la distanta prin smartphone si tableta.

Intensitatea luminii

In primul rand, trebuie sa stiti ca luminile LED va permit sa reglati intensitatea luminii in functie de preferintele si nevoile fiecarei incaperi, dar LED-urile au alte avantaje: emit o lumina alba placuta si sunt eficiente din punct de vedere energetic, astfel incat puteti economisi bani la acasa si fara timp de incalzire Asigurati o calitate excelenta a luminii.

Corpuri de iluminat directional

Pentru a face acest lucru, puteti instala lumini LED reglabile si lampi de podea care nu vor face decat sa accentueze zonele pe care doriti sa le eliminati din umbra, precum masute de cafea sau rafturi de carti.

Iluminat zona de lucru

Luminile de lucru de care avem nevoie pentru birouri, mese si blaturi de bucatarie sunt pendulele, sistemele de iluminat pentru blat si lampile de masa. Acestea nu sunt insa suficiente in zonele de lucru, fie ca este vorba de unde citim sau unde pregatim retete, dar avem nevoie si de iluminare indirecta, si anume lampi de perete si de podea.

Corpuri de iluminat ambiental

Lumina ambientala poate fi creata cu o lampa de podea mare sau o lampa de masa colorata, dar poti include si cateva lumanari decorative pe tot parcursul aranjamentului.

Diverse stiluri de lampi

Daca te-ai hotarat deja asupra tipului de lumini si a cantitatii de iluminare de care ai nevoie pentru casa ta, tot trebuie sa alegi un design compatibil cu decorul intregii incaperi.

Cu alte cuvinte, lampile de moda veche isi vor gasi locul in camerele de zi mobilate intr-un stil clasic, minimalist, cu aspect futurist – in apartamente moderne dotate cu tehnologie de ultima ora, si aplice cu elemente metalice – in fata. O usa eleganta la intrarea in casa.

Pentru fiecare dintre aceste stiluri, precum si pentru alte tipuri de design, iata cateva idei care sa va inspire:

Lampi in stil clasic

Desigur, solutia clasica este un candelabru, dar se poate monta aici si un pandantiv sau o lampa de perete – totul intr-un design simplu si elegant.

Lampi in stil retro

Tot ce aminteste de felinare si pendul, desi are un aer rafinat, se incadreaza in aceasta categorie.

Lampi in stil contemporan

Linii drepte, tonuri metalice, nuante precum antracitul, LED-uri de inalta performanta, spoturi si sisteme de iluminat sofisticate – acestea sunt semnele distinctive ale stilului contemporan.

Lampi in stil rustic

Forme nefinisate, linii imperfecte, care dau impresia unui produs lucrat manual, lemnul si cuprul sunt semnele distinctive ale acestui stil.

Corpuri de iluminat pentru copii

Lampile de masa sau lampile reprezentand personaje de desene animate sunt o idee grozava pentru dormitorul unui copil mic, dar poti instala si lampi dragute de tavan sau de perete aici.

Alegerea lampilor

Iata cateva sugestii simple pentru a va usura decizia:

Alege corpuri de iluminat suspendate in functie de inaltimea incaperii

In spatiile mici, numarul mare de apartamente din tara noastra, candelabrele nu sunt neaparat cea mai buna idee. Acesta este si motivul pentru care spoturile si plafonierele au mare succes in tara noastra. Ofertele sunt insa variate, asa ca poti gasi pendule incomode si potrivite pentru living sau sufragerie.

Pendulele arata grozav si in bucatarie, montate deasupra mesei, caz in care poti alege unele cu o forma si lungime medie sau chiar peste medie.

Alege lampile in functie de dimensiunea camerei

De asemenea, in apartamentele mici ne vom adapta la dimensiunea spatiului, asa ca alegerea potrivita ar putea fi lampile de tavan, de perete si de podea, precum si punctele de lumina, daca acestea sunt incluse in lista noastra de preferinte.

Alegerea lampilor depinde de destinatia camerei

Regulile sunt simple: nu repeta acelasi model la care te-ai gandit pentru camera de zi sau dormitorul tau pe hol sau mansarda. Exista diferite tipuri de spatii, si au propriile coordonate, asa ca e bine sa stii ce este potrivit pentru ele.

Alegerea lampilor de living

In sufragerie exista nenumarate optiuni, ba chiar este recomandat sa instalati mai mult de unul sau doua corpuri de iluminat pentru a aduce diferite niveluri de lumina. Poti realiza diverse combinatii, in care trebuie sa se regaseasca cel putin una dintre urmatoarele solutii: plafoniere, plafoniere, lampadare, aplice, spoturi, si veioze decorative indirecte in multe mai multe culori.

Alegerea lampilor pentru dormitor

In dormitor ca si in living poti folosi plafoniere si lampadare, precum si veioze si veioze de masa din gama LivingColors.

Alegerea corpurilor de iluminat pentru bucatarie

Iluminatul blatului, luminile cu pandantiv amplasate deasupra meselor, plafonierele si spoturile sunt toate pe lista recomandata pentru acest tip de spatiu. Mai multe detalii despre accesoriile de bucatarie, inclusiv optiunile de corpuri de iluminat, gasiti in acest articol.

Alegerea corpurilor de iluminat pentru biroul dvs. de acasa

Ideal pentru: lampi de masa clasice, spoturi incastrate si lampadare flexibile care pot fi orientate spre zona de lucru. Trebuie remarcat faptul ca aceleasi reguli se aplica salilor de studiu din scoli.

Alegerea iluminatului pentru camera copilului tau

Cei mici vor fi incantati sa vada personajele lor preferate de desene animate transformate in lampi de birou in dormitor, dar aici sunt necesare si lampi de tavan, de perete si de birou care nu sunt usor demontabile.

Alegerea iluminatului pentru terasa sau balcon

Lampile de perete care imita felinarele sunt ideale, in acest caz, in special cele retro, care amintesc de bulevardele largi ale oraselor romantice precum Paris.

Alegerea corpurilor de iluminat pentru gradina

Colectia de gradina include stalpi de lumini de gradina cu LED, precum si lumini de perete, care sunt recomandate daca spatiul are pereti care pot fi folositi ca suport.

Selectie de lampi pentru pavilion sau foisor

Aici pot fi folosite si aplice de gradina, dar si lampile de masa sunt o solutie, creand o atmosfera intima, perfecta pentru un loc ca acesta.