În ultima perioadă au crescut în popularitate soluțiile de încălzire care se folosesc de peleți pe post de combustibil fosil. 

Soba, șemineul sau un termosemineu pe peleți devin tot mai îndrăgite datorită randamentului caloric crescut, simpliății în utilizare și nu în ultimul rând, al costurilor reduse prin încălzire ecologică. 

În acest articol, ne-am propus cu ajutorul meșterilor sibieni de la PEFOC, să aflăm mai multe detalii despre ce sunt peleții și cum funcționează aceștia în instalațiile termice neconvenționale. 

În primul rând, trebuie să știm că și peleţii diferă în funcție de anumite criterii de calitate, cei buni prezentând o suprafaţă netedă şi uniformă, de aceeași dimensiune şi fără să se sfărâme. 

Pentru a controla calitatea peleţilor, se pun pur și simplu în apă. Peleţii de calitate superioară rămân la suprafaţă, în timp ce, peleţii de calitate inferioară, se vor scufundă în apă. Aceștia sunt alternativa stabilă și regenerabilă de încălzire la casele care folosesc pentru încălzire, șeminee pe lemne. 

Peleții reprezintă o energie mai ieftină decât cea obținută prin arderea combustibililor fosili tradiționali, fiind și regenerabilă. 

Pentru că emisiile mici de dioxid de carbon ajută și la protejarea mediului înconjurător, folosirea peleților este indicată inclusiv pentru șemineele de grădină (vatra de foc), fără ca fumul să deranjeze atmosfera romantică și călduroasă din curtea exterioară a unei case private sau pe terasa unui resort turistic, în nopțile reci de la munte.

Pe scurt, peleții sunt combustibili solizi ce răspund noilor cerințe de utilizare a energiei regenerabile, în formǎ de mici creioane, cu diametru între 2-12 mm și o lungime medie de 3-5 cm, cu o umiditate sub 8%, dar o putere calorică de circa 4500kcal/kg. 

Aceștia reprezintă astăzi, una dintre cele mai „curate” soluții de încălzire domestică. Peleții sunt obținuți din materiale biomasice (resturi de lemn/vegetale, paie, tulpini de floarea soarelui/porumb, frunze etc) producerea lor de obicei nu necesită aditivi/lianți, datorită rășinilor existente natural în materia primă de bază.

Din considerente de sănătate și de control al calității aerului, peleții din lemn sunt de preferat pentru producerea energiei termice, în locul cărbunelui sau chiar și a lemnelor arse într-o soba pe lemne sau într-un șemineu clasic. 

Produse fără aditivi, arderea peleților din lemn este neutră, negenerând emisii de gaze cu efect de seră, fiind compus din surse biologice 100%, compactate prin niște orificii de mici dimensiuni, într-o mașină sferică ce leagă granulele împreună. 

Au un randament de ardere mult mai mare spre deosebire de lemnul brut, deoarece procesul de legare reduce umiditatea la mai puțin de 10%.

Ca și o concluzie, în urma acestui articol ar trebui să rămâi cu câteva idei principale precum:  peletul are o putere calorică sporită, densitate mare, costuri relativ reduse de transport, o logistică superioară de stocare și utilizare automatizată. 

Specialiștii în soluții de încălzire alternativă de la PEFOC, estimează că peletul de lemn va deveni treptat, un înlocuitor ideal pentru ceilalți combustibili convenționali (gazul natural, GPL, petrol, cărbune, lemn, ulei sau chiar electricitate). 

Așadar, dacă și tu vrei o sobă sau un șemineu de calitate superioară care funcționează pe bază de peleți, dar și alte modele de șeminee clasice pe lemne, șeminee pe gaz, șeminee electrice sau poate un cos de fum ceramic, accesând magazinul online www.pefoc.ro ai la dispoziție o gamă întreagă de modele cu design deosebit și puteri calorice diferite în funcție de preferințe, nevoi și bugetul fiecăruia în parte.

3 thoughts on “Păreri PEFOC – Aflăm de la specialiști ce sunt peleții și cât de eficienți sunt aceștia pentru încălzirea sustenabilă a casei

  1. Am apreciat faptul ca articolul a abordat si posibilele dezavantaje ale folosirii peletilor, precum costurile initiale mai mari sau necesitatea unui spatiu de depozitare dedicat. Este important sa luam in considerare toate aspectele inainte de a lua o decizie legata de incalzirea casei.

  2. Este impresionant sa vedem cat de eficienti pot fi peletii in comparatie cu alte surse de incalzire. Faptul ca sunt produsi din materiale reciclabile si biodegradabile ii transforma intr-o optiune ideala pentru cei care doresc sa reduca impactul asupra mediului.

  3. Articolul ofera o perspectiva interesanta asupra utilizarii peletilor pentru incalzirea sustenabila a casei. Este util sa aflam de la specialisti care sunt avantajele acestui tip de combustibil si cum poate contribui la reducerea emisiilor de carbon.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *