Nu o sa te mint… am decis sa scriu acest articol pe blog pentru ca eu personal nu stiam care sunt diferentele dintre cuart si cuartit . La fel ca tine (si chiar ca unii designeri), nu stiam ce diferentiaza aceste doua optiuni de blat.

Am presupus doar ca oamenii numesc cuartul cu doua nume diferite. Ei bine, se pare ca m-am inselat si acum iti voi impartasi tot ce am aflat despre ceea ce face ca cuartul si cuartitul sa fie produse complet diferite.

CARE ESTE DIFERENTA DINTRE CUART SI CUARTIT?

Cea mai mare diferenta intre blaturile din cuart si cuartit este ca cuartitul este o piatra naturala, in timp ce cuartul este un material fabricat de om.

Blaturile din cuart sunt realizate din piatra artificiala care este turnata in forme personalizate. Deoarece acesta este un produs fabricat de om, este mai rezistent decat cuartitul la pete, fisuri si cioburi. Acesta poate fi fabricat pentru a arata ca orice piatra si poti alege din diferite nuante si modele.

Cuartitul este o piatra poroasa destul de dura care este taiata la dimensiunile exacte de care ai nevoie. Cuartitul este adesea confundat cu marmura sau cu granitul, deoarece poate fi gasit cu venaturi asemanatoare cu marmura sau modele/culori asemanatoare cu granitul.

Vom intra mai jos in detaliile fiecarei optiuni, dar atat cuartul, cat si cuartitul ofera durabilitate si depasesc granitul in ceea ce priveste duritatea.

BLATURI DE CUART: AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

AVANTAJE:

 • Intretinere redusa si usor de curatat.
 • Suprafata neporoasa respinge umezeala; nu va absorbi lichidul varsat.
 • Nu necesita sigilare in fiecare an (este sigilat permanent).
 • Produs intr-o mare varietate de modele si culori; poti gasi cuart care seamana cu pietrele naturale, cum ar fi granitul si marmura.

DEZAVANTAJE:

 • Fabricat de mana omului (acest lucru poate fi un pro sau un contra, in functie de preferintele fiecaruia).
 • Fabricarea poate duce la modele care sunt mai consistente si mai uniforme (din nou, poate fi un pro sau un contra in functie de preferintele fiecaruia).
 • Sensibil la caldura, astfel incat nu poti plasa tigai sau vase de copt fierbinti direct pe un blat de cuart.
 • Usor de zgariat de cutite sau de alte obiecte ascutite, astfel incat trebuie sa folosesti o placa de taiat.

BLATURI DIN CUARTIT: AVANTAJE SI DEZAVANTAJE

AVANTAJE:

 • Piatra naturala cu aspect unic; nu exista doua placi care sa arate la fel.
 • Mai multa rezistenta la zgarieturi decat cuartul.
 • Poate rezista la caldura (dar ai totusi grija!).
 • Arata si se simte mai autentic decat cuartul (pentru ca asa este!).

DEZAVANTAJE:

 • Nivel de intretinere ridicat.
 • O suprafata poroasa, asa ca necesita o etansare corespunzatoare inainte de utilizare si o data sau de doua ori pe an.
 • Mai putin rezistent la pete si invazii bacteriene daca nu este sigilat corespunzator.
 • Desi sunt foarte rezistente, nu sunt indestructibile; utilizarea intensa poate provoca zgarieturi.

CE ESTE MAI SCUMP? CUART SAU CUARTITA?

In general, blaturile din cuart sfarsesc prin a costa mai putin decat cele din cuartit. Cu toate acestea, costul blaturilor (adica al materialului) este de fapt destul de asemanator atat pentru blaturile din cuart, cat si pentru cele din cuartita.

Atunci cand vine vorba de costurile de instalare, exista o diferenta mai mare intre cuartit si cuart.

Deoarece cuartitul este o piatra naturala, necesita o taiere personalizata si instalatii de blat mai complexe si mai laborioase, ceea ce poate creste drastic costul. Cu cat lucrarea este mai complexa, cu atat costul cuartitlui va fi mai mare decat cel al cuartului.

Cuartul este mai prietenos cu bugetul decat cuartitul, dar este totusi considerat un material de blat de inalta calitate si poate costa mai mult decat piatra naturala. Cu toate acestea, atunci cand se compara cuartul si cuartitul, cuartitul este optiunea mai scumpa.

CARE ESTE MAI DURABIL? CUART VS CUARTIT

Atat cuartul, cat si cuartitul au fiecare „argumente pro” si „contra” in ceea ce priveste durabilitatea. In timp ce cuartitul este mai dur decat cuartul si permite o usoara incalzire si taiere direct pe suprafata, cuartul este neporos si „castiga” la categoria intretinere.

DURABILITATEA CUARTULUI

 • Neporos, deci rezistent la umiditate si nu necesita etansare.
 • Mai putin predispus la pete si invazii bacteriene decat cuartul datorita suprafetei neporoase.
 • Predispus la zgarieturi si gravura, deci nu poti taia direct pe blat si nici nu trebuie sa pui o oala/ cratita fierbinte direct pe blat.

DURABILITATEA CUARTITULUI

 • Materialul poros nu este rezistent la umezeala si la deversari, asa ca trebuie sigilat corespunzator inainte de utilizare si o data sau de doua ori pe an.
 • Mai predispus la pete si invazii bacteriene decat cuartul, din cauza suprafetei poroase.
 • Mai dur si mai rezistent la caldura decat cuartul; poate rezista la lovituri minore de cutit si la caldura pe termen scurt.

CARE ESTE MAI BUN? CUART SAU CUARTITA?

Intotdeauna imi este dificil sa raspund la intrebarea „care este mai bun”. Nu exista niciodata un raspuns corect sau gresit. Pur si simplu se reduce la ceea ce este cel mai important pentru tine.

Daca iti place o mare varietate de optiuni de culori si un model consistent in blaturile tale, atunci cuartul este o optiune mai buna. Daca preferi o piatra naturala care este complet unica, cuartitul este o optiune mai buna.

Daca doresti o optiune care necesita putina intretinere, atunci cuartul este cea mai buna optiune. Daca doresti un pic mai multa durabilitate si nu te deranjeaza intretinerea anuala, atunci cuartitul poate fi o optiune mai buna.

Daca costul este un factor important in decizia ta, atunci cuartul este optiunea mai putin costisitoare.

Din nou, dilema „care este mai buna” se reduce la factorii care sunt cei mai importanti pentru tine. Atunci cand vine vorba de alegerea blaturilor pentru casa ta, atat cuartul, cat si cuartitul sunt optiuni fabuloase; nu poti da gres cu niciunul dintre ele!

Daca te intereseaza blaturi din piatra naturala pentru casa ta, Vinca iti pune la dispozitie o gama larga si variata de blaturi cuart, blaturi marmura, blaturi granit, blaturi travertin si multe altele. Fiind importatori directi de piatra naturala, ofera cele mai bune preturi din piata.

Comanda online si iti livreaza blaturile in siguranta sau mergi si gaseste-i in depozitele/showroom-urile VINCA din Bacau, Iasi si jud. Neamt!