6 metode prin care poti alege servicii de contabilitate de incredere

Cand ai nevoie de servicii de contabilitate pentru afacerea ta, este important sa alegi o firma de contabilitate care sa iti ofere profesionalism, corectitudine si siguranta.

Insa, cum poti sa faci diferenta intre o firma de contabilitate serioasa si una care nu respecta standardele de calitate si legislatia in vigoare?

Iata cateva criterii pe care sa le iei in considerare atunci cand cauti servicii contabilitate Bucuresti sau in orice alt oras.

1. Autorizarea si experienta firmei de contabilitate

O firma de contabilitate serioasa trebuie sa fie autorizata de Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), care este organismul profesional care reglementeaza si controleaza activitatea contabila in tara noastra.

O astfel de firma trebuie sa aiba o echipa de contabili calificati si cu experienta, care sa fie capabili sa gestioneze orice tip de situatie contabila si fiscala, indiferent de domeniul de activitate al clientului.

O firma care furnizeaza servicii de contabilitate trebuie sa aiba o istorie si o reputatie buna pe piata, care sa demonstreze ca a oferit servicii de calitate si ca a respectat termenele si obligatiile legale.

2. Serviciile oferite si tarifele practicate

Aceasta trebuie sa ofere o gama variata de servicii de contabilitate, care sa acopere toate nevoile clientului, de la evidenta contabila, salarizare, declaratii fiscale, bilanturi, pana la consultanta fiscala, audit, expertiza contabila, infiintare firme etc.

O firma de contabilitate serioasa practica tarife transparente si competitive, care sa reflecte calitatea si complexitatea serviciilor oferite, dar si sa se adapteze la bugetul si specificul fiecarui client.

O echipa de experti contabili trebuie sa ofere contracte clare si conforme cu legislatia, care sa stipuleze drepturile si obligatiile ambelor parti, precum si conditiile de colaborare, confidentialitate, raspundere etc.

3. Comunicarea si relatia cu clientul

Trebuie sa existe o comunicare eficienta si permanenta cu clientul, care sa asigure un schimb de informatii rapid si corect, precum si o informare constanta despre noutatile legislative si fiscale care il pot afecta.

De asemenea, trebuie sa existe o relatie de incredere si respect cu clientul, care sa se bazeze pe profesionalism, seriozitate, promptitudine si flexibilitate, precum si pe intelegerea nevoilor si asteptarilor clientului.

O firma de contabilitate serioasa trebuie sa fie orientata spre nevoile clientilor si sa le ofere servicii personalizate, sa aiba o atitudine proactiva si orientata spre solutii, sa identifice si sa previna problemelor contabile si fiscale, precum si propunerea de solutii optime si personalizate pentru client.

4. Recomandarile si testimonialele

O firma contabila trebuie sa aiba recomandari si testimoniale din partea clientilor sai actuali sau fosti, care sa ateste calitatea si satisfactia serviciilor oferite, precum si profesionalismul si seriozitatea echipei de contabili.

Birourile de contabilitate pot sa iti ofere referinte de la clienti din domeniul tau de activitate, care sa iti confirme ca firma are experienta si competenta necesara pentru a gestiona situatiile contabile si fiscale specifice afacerii tale.

O firma de contabilitate serioasa trebuie sa aiba o prezenta online care sa reflecte imaginea si valorile firmei, precum si sa ofere informatii utile si relevante despre serviciile si tarifele oferite, echipa de contabili, portofoliul de clienti, contact etc.

5. Tehnologia si securitatea

Pentru un contabil ce lucreaza cu SRL-uri, este necesar sa foloseasca tehnologia si software-ul adecvate pentru a asigura o evidenta contabila corecta si eficienta, precum si pentru a facilita comunicarea si colaborarea cu clientul, prin intermediul unor platforme online, aplicatii mobile, cloud computing etc.

O firma de servicii contabilitate trebuie sa respecte standardele de securitate si confidentialitate ale datelor si documentelor contabile, precum si sa aiba sisteme de protectie si backup, care sa previna pierderea sau furtul informatiilor sensibile.

Aceasta trebuie sa se adapteze la schimbarile si inovatiile tehnologice, care pot influenta modul de lucru si de raportare contabila, precum si sa ofere clientului acces la cele mai noi si performante solutii digitale.

6. Garantia si responsabilitatea

Expertii contabili trebuie sa ofere garantia ca serviciile oferite sunt conforme cu legislatia in vigoare si cu normele profesionale, precum si ca orice eroare sau omisiune va fi corectata in cel mai scurt timp posibil, fara a afecta clientul.

Firmele contabile trebuie sa isi asume responsabilitatea pentru calitatea si corectitudinea serviciilor oferite, precum si pentru respectarea termenelor si obligatiilor legale, oferind clientului siguranta si incredere.

Intrebari frecvente despre cum poti sa alegi cea mai buna firma contabila

Ce documente trebuie sa pregatesc pentru a colabora cu o firma de contabilitate?

Documentele pe care trebuie sa le pregatesti pentru a colabora cu o firma de contabilitate depind de tipul de servicii solicitate, dar in general pot include: actul constitutiv al firmei, certificatul de inregistrare fiscala, contractul de administrare, balanta de verificare, declaratiile fiscale etc.

Cum pot sa verific daca o firma de contabilitate este autorizata de CECCAR?

Pentru a verifica daca o firma de contabilitate este autorizata de CECCAR, poti sa accesezi site-ul oficial al CECCAR si sa introduci numele firmei sau codul de identificare in sectiunea de cautare.

Daca firma este autorizata, vei putea vedea datele de contact, domeniile de activitate, numarul de membri si alte informatii utile.

Ce se intampla daca nu sunt multumit de serviciile oferite de o firma de contabilitate?

Daca nu esti multumit de serviciile oferite de o firma de contabilitate, poti sa discuti cu reprezentantul firmei si sa ii exprimi nemultumirile tale, sa soliciti remedierea erorilor sau omisiunilor, sa apelezi la clauzele contractuale de garantie sau responsabilitate, sau sa depui o reclamatie la CECCAR sau la organele competente.

Cum pot sa reziliez contractul cu o firma de contabilitate?

Pentru a rezilia contractul cu o firma de contabilitate, trebuie sa respecti conditiile si termenele prevazute in contract, precum si sa notifici firma in scris despre intentia ta de a inceta colaborarea.

De asemenea, trebuie sa preiei documentele si arhiva contabila de la firma, precum si sa achiti eventualele sume datorate pentru serviciile prestate.

Concluzie

In concluzie, alegerea unei firme de servicii contabilitate de incredere este o decizie importanta pentru succesul afacerii tale, care necesita o informare si o evaluare atenta.

Daca vei tine cont de cele sase criterii prezentate in acest articol, vei putea sa gasesti o firma de contabilitate care sa iti ofere servicii de calitate cu profesionalism, corectitudine si siguranta, dandu-ti baza necesara legala pentru a putea sa iti construiesti afacerea de vis.

2 thoughts on “6 metode prin care poti alege servicii de contabilitate de incredere

  1. Buna ziua. As adauga si faptul ca in anumite situatii cand firma de servicii de contabilitate nu doreste sa rezilieze contractul, se poate intra si in proces cu acestia si altele…
    sa speram ca nu e cazul la nimeni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *