
Sarbatorile dragostei din luna februarie, apoi venirea primaverii in care natura revine la viata si sufletele indragostitilor incep sa vibreze, ne prilejuieste o incursiune scurta, dar interesanta in lumea artei. Iubirea erotica a inspirat de-a lungul secolelor pictorii, care s-a intrecut in reprezentari care de care mai incitante ale acestui sentiment.
Ne vom opri asupra a trei picturi suprarealiste arhicunoscute, asupra carora cel mai probabil nu te-ai aplecat suficient pentru a le intelege. Artisti precum Gustav Klimt, Marc Chagall si Rene Magritte au starnit controverse in epoca in care au pictat si continua sa incite si acum prin misterul creatiilor lor.
„Sarutul” lui Gustav Klimt (1908)
Pictura „Sarutul” al lui Gustav Klimt are dimensiuni impresionante si infatiseaza cele doua personaje in marime naturala. Semnificatiile ei depasesc insa sfera unui simplu sarut. Exista acolo o forta unitara, o curgere in acord cu natura, cu intregul univers si o inaltare.
Pozitia in care se inlantuie cele doua siluete ne duc cu gandul la simbolurile Yin si Yang, la contopirea energiei feminine cu cea masculina. Desi fiinte distincte, cei doi se unesc, atat unul cu celalalt, iar iubirea lor capata dimensiuni cosmice.
Pasiunea ii contopeste intr-un singur trup, iar tesaturile care ii invelesc, fie haine, fie asternuturi, izvorasc din si se continua in natura. Ca forme, remarcam unghiuri drepte si culori telurice la barbat si rotocoale si linii curge care se pierd in trupul femeii. Nuantele de galben si auriu, dominante in tablou sugereaza lumina, curgere, revarsare de emotie.
„Aniversarea” lui Marc Chagal (1915)
Marc Chagal a pictat „Aniversarea” cu cateva saptamani inaintea casatoriei sale cu Bella, care a avut loc in ciuda opozitiei parintilor acesteia, care isi doreau o partida mai buna pentru fiica lor.
Pictura infatiseaza dragostea dintre cei doi parteneri de cuplu, felul in care acest sentiment inalta pana la plutire sufletele, in timp ce trupurile isi depasesc conditia de simple corpuri supuse gravitatiei. Intr-un cadru casnic, primitor si tihnit, cei doi indragostiti reprezinta elementele suprarealiste ale tabloului.
Asemenea miticului Zburator, trupul barbatului pluteste, iar capul si gatul se intoarce sfidand legile anatomiei pentru a saruta iubita. Corpurile celor doi, reprezentate in maniera cubista, plutesc, inaltate de dragoste, tabloul semnificand sentimente de euforie.
„Amantii” lui René Magritte (1928)
„Amantii” lui René Magritte este o pictura despre misterul dragostei, care depaseste conventiile sociale, care poate fi paradoxala prin forta si spargerea barierelor ratiunii, chiar pentru protagonistii ei. Cei doi indragostiti care se saruta au capetele acoperite cu textile albe.
Acestea sunt bariere pentru ei insisi, desi se regasesc si nu au nevoie de simtul vederii pentru a se contopi intr-un sarut pasional. De asemenea, cearsafurile albe sunt o bariera si pentru noi, receptorii operei, care nu avem acces la fetele amantilor. Ei se iubesc, puterea dragostei lor este universala si conteaza mai putin identitatea sociala care ar fi fost reprezentata de trasaturile vizibile ale chipurilor.
Ei nu se vad nici unul pe celalalt, ceea ce ne duce cu gandul la expresia „Dragostea e oarba”. Reprezentarea lui Magritte este diferita de portretele clare ale indragostitilor, pe care le putem admira la alti pictori, de-a lungul istoriei artei.
Picturile suprarealiste ale lui Gustav Klimt, Marc Chagall si René Magritte ne dezvaluie laturi ascunse ale dragostei, punand in valoare complexitatea si misterul acestui sentiment universal. Fie ca este vorba de fuziunea cosmica a celor doua energii complementare in „Sarutul” lui Klimt, de transcenderea gravitatiei si transformarea iubirii in zbor in „Aniversarea” lui Chagall, sau de explorarea iubirii ca forta oarba si enigmatica in „Amantii” lui Magritte, aceste lucrari ne invita sa privim iubirea dincolo de conventiile sociale si ratiune.
Fiecare tablou surprinde o realitate paralela, unde pasiunea si dorinta nu se limiteaza la trupuri, ci devin elemente mistice care ne pun in fata unui adevar simplu, dar profund: iubirea este, inainte de toate, un mister.