Odata cu inaintarea in varsta si cu instalarea procesului de imbatranire celulara, organismul uman incepe sa se confrunte cu o serie de probleme.

Pierderea elasticitatii si luminozitatii pielii, oscilatiile de greutate, rigiditatea in deplasare sau problemele la nivelul sistemului osos sunt doar cateva dintre neplacerile cu care te poti confrunta dupa varsta de 40 de ani.

Atat domnii, cat si doamnele resimt, mai mult sau mai putin, impactul pe care il are inaintarea in varsta asupra organismului lor. Pentru ca toate acestea sa nu aiba un impact negativ asupra calitatii vietii, este recomandat sa se ia anumite masuri care vor avea scopul de a face mai usoara trecerea catre o noua etapa de varsta.

Controalele medicale periodice

Pe masura ce inainteaza procesul de imbatranire, celulelor le este mult mai dificil sa lupte cu factorii agresivi din mediul extern si din interior.

Specialistii recomanda realizarea de investigatii medicale generale si specifice, in urma carora se vor depista eventualele probleme si astfel se pot lua masuri.

Analizele amanuntite efectuate intr-un cabinet de cardiologie au rolul de a stabili daca te confrunti sau nu cu diferite tulburari ale sistemului circulator si daca inima ta functioneaza normal.

Un specialist in medicina interna, cu ajutorul imagisticii, poate depista rapid eventuale disfunctionalitati organice, asa cum un control ginecologic este obligatoriu anual in cazul doamnelor.

Odata cu inaintarea in varsta, problemele dentare pot aduce multe neplaceri, asa ca o vizita la cabinetul stomatologic este obligatorie la sase luni. Actionand astfel vei descoperi din timp daca te confrunti cu probleme la nivelul gingiilor sau carii dentare.

O igiena corespunzatoare si interventiile prompte, unde este cazul, sunt masuri ce vor ajuta la mentinerea  sanatatii orale.

Aportul de suplimente nutritive

Adoptarea unei alimentatii echilibrate si integrarea in dieta a produselor bogate in compusi nutritivi valorosi, de calitate reprezinta o masura eficienta ce va incetini procesul de imbatranire.

Chiar si in cazul celor mai atente persone, inaintarea in varsta poate genera diverse dezechilibre alimentare si hormonale. Uneori, administrarea de suplimente reprezinta solutia pentru recastigarea echilibrului.

Este indicat sa iti stabilesti si o rutina de efectuarea a analizelor anuale. Poti depista usor carentele pe care le are organismul la nivel nutritional.

Lipsa de minerale si vitamine poate genera probleme la nivelul sistemului osos, in aspectul si calitatea pielii, unghiilor si parului, precum si la nivel organic.

De asemenea, dezechilibrele pe acest palier pot conduce la dezechilibre hormonale, un context care poate genera o serie de probleme.

In special doamnele, apropiindu-se de perioada de premenopauza si menopauza, pot lua in calcul aportul de suplimente alimentare ce vor imbunatati activitatea sistemului endocrin.

Se recomanda ca suplimentele nutritive sa fie luate in urma realizarii unor investigatii minutioase si doar la recomandarea specialistului.

Terapiile si sportul

Dupa varsta de 40 de ani se poate manifesta o usoara scadere a dinamicii miscarilor, acest fapt fiind generat de problemele care apar la nivel articular, osos  si muscular.

Pentru a evita rigidizarea articulatiilor si dificultatea de a efectua anumite miscari, este indicat sa iti stabilesti un program bine structurat, care sa contina miscarea fizica, dar si aplicarea de diferite terapii, cum ar fi diverse tehnici de masaj.

Cu acest obicei ai posibilitatea de a tine in cea mai buna forma musculatura si articulatiile, fara a te mai confrunta cu durerile de umeri, coate sau genunchi.

Fa-ti o rutina si practica un sport accesibil tie, dedicandu-ti cateva ore pe saptamana antrenarii si tonifierii organismului.

Medicina a evoluat mult in ultimele decenii, tehnicile de diagnosticare sunt rapide, iar terapiile diverse.

Astfel, dupa varsta de 40 de ani, este obligatoriu sa apelezi la medicii specialisti si la evolutia tehnologica de care acestia dispun, ori de cate ori sesizezi ca te confrunti cu disconfort, atat la nivel fizic, cat si psihic.

Preventia este cea mai buna cale catre o stare de sanatate optima si de lunga durata.