De ce e nevoie de extractie masea? Cea mai comuna extractie de masea este extractia maselelor de minte. Multi adolescenti si unii adulti isi indeparteaza maselele de minte din cauza disconfortului pe care il creeaza, insa pe langa aceasta, exista si alte motive pentru care extractia maselelor poate fi necesara la varsta adulta.

EB Dent – cabinet stomatologic Cluj – Napoca

De ce e nevoie de extractie masea?

Cea mai comuna extractie de masea este extractia maselelor de minte. Multi adolescenti si unii adulti isi indeparteaza maselele de minte din cauza disconfortului pe care il creeaza, insa pe langa aceasta, exista si alte motive pentru care extractia maselelor poate fi necesara la varsta adulta.

Cariile dentare avansate, infectia dentara sau aglomerarea dintilor pot necesita o astfel de interventie. Cei care poarta aparat dentar pot avea nevoie sa indeparteze unul sau doi dinti pentru a crea spatiu celorlalti, pe masura ce acestia se aseaza la locul lor.

In plus, persoanele care trec prin procesul de chimioterapie sau care sunt pe cale sa li se faca un transplant de organe ar putea avea nevoie sa indeparteze maselele deteriorate pentru a-si mentine sanatatea orala.

Extractia de masea este efectuata de medicul stomatolog si este o procedura ambulatorie relativ rapida, cu anestezie locala. De regula este o procedura simpla, insa cand vine vorba de masele rupte, procedura devine putin mai complicata.

5 situatii cand se impune extractia intr-un cabinet stomatologic
Exista 5 situatii cand se impune procedura de extractie masea, si anume:

Impactare (aglomerarea)

Impactarea maselelor apare atunci cand cresterea uneia impinge de la locul ei o alta masea existenta. Maseaua este susceptibila de infectie, provocand gingii rosii, umflate, sensibile sau sangerande. Persoanele care sufera de aceasta afectiune acuza adesea dureri si umflaturi in jurul maxilarului si dificultati in deschiderea gurii.

De regula, vinovatele pentru aceasta afectiune sunt maselele de minte, al treilea set de molari, care nu au suficient spatiu in gura pentru a creste in pozitie verticala, asa ca, in schimb, cresc spre interior catre restul maselelor. In aceste cazuri, solutia cea mai buna este extractia lor cat mai curand posibil pentru a preveni deteriorarea ulterioara a celorlalte masele.

Suprapunere

In afara de durere, impactarea maselelor poate provoca, de asemenea, supraaglomerarea lor, ceea ce duce la infectii si dureri. Indepartarea maselelor problematice din spatele gurii poate deschide spatiu liber pentru ca restul maselelor sa se aseze dupa cum este necesar, pastrandu-va zambetul drept si frumos, fara a fi nevoie de aparat dentar.

Cariile dentare

Acumularea tartrului si a placii provoaca cariile dentare. Aceste depozite mananca smaltul maselelor, facandu-le slabe si fragile. Daca starea devine suficient de rea, atunci se poate dezvolta o infectie, provocand dureri intense, umflaturi si roseata. Cand caria devine profunda sau ajunge intr-un stadiu avansat incat nu mai exista posibilitatea de recuperare sau restaurare, apare necesitatea de indepartare a acesteia pentru a evita alte probleme de sanatate.

Boala parodontala sau a gingiilor

Similar cu cariile dentare, boala parodontala si a gingiilor este adesea cauzata de acumularea placii si tartrului pe dinti. Desi exista multe afectiuni diferite pe care oamenii le pot dezvolta in gingii si in osul din jurul dintilor, cele mai frecvente sunt gingivita si parodontita.

Gingivita este o inflamatie a gingiilor din jurul maselelor, in timp ce parodontita este inflamatia  tesuturilor din jurul acestora.

Daca integritatea osului sau a gingiei din jurul maselei se deterioreaza prea mult, atunci poate fi necesara indepartarea acesteia in favoarea unei punti dentare sau a unui implant dentar pentru a pastra sanatoase maselele din jur.

Accidente/traume

Dintii sunt adesea printre primele victime ale unui accident. Fie ca e vorba de o minge care vine spre tine cu o viteza record sau de un accident de masina, astfel de incidente pot face ravagii pentru dinti.

Uneori se intampla ca un dinte sa fie prea deteriorat pentru a fi salvat. Atunci cand este cazul, extractia dintilor este o parte necesara a procesului de recuperare. In caz contrar, un dinte deteriorat s-ar putea infecta grav si ar putea necesita in cele din urma o procedura cu un canal radicular care poate fi foarte dureroase.

Extractia maselelor de minte

Zeci de mii, daca nu chiar mai multe interventii chirurgicale pentru indepartarea maselelor de minte sunt efectuate in fiecare an in toata lumea. Acestea sunt indepartate de regula deoarece pot provoca leziuni celorlalte masele neavand suficient spatiu pentru a se dezvolta si le imping in afara aliniamentului. Maselele de minte  pot provoca, de asemenea, dureri si disconfort pe masura ce se deplaseaza sau incep sa erupa.

Daca este necesara sau nu indepartarea maselelor de minte  depinde de fiecare caz in parte. Medicul stomatolog va decide dupa ce va evalua radiografiile pentru a determina pozitionarea si miscarea maselelor. In mod similar, daca un pacient se confrunta cu modificari ale muscaturii, alinierii sau impactului asupra altor masele, cel mai probabil ca medicul stomatolog va alege indepartarea acelor masele.

Totusi, este posibil ca la unii adulti si adolescenti sa nu se dezvolte niciodata maselele de minte. In mod ciudat, nu toata lumea se naste cu toate cele 4 masele de minte, unii oameni se nasc doar cu 2-3, iar altora nu le cresc deloc. De fapt, aproximativ 35% dintre oameni se nasc fara masele de minte.

Stomatologii nostri iti vor verifica cu atentie dintii, gingiile si gura inainte de a extrage un dinte sau o masea. Cel mai bine este sa pastrezi dintii naturali, cu toate acestea, daca nu poate fi evitata, ne asiguram ca procedura de extractie este cat mai putin dureroasa.

Cum te pregatesti pentru extractie?

Inainte de a programa procedura, medicul stomatolog va analiza radiografia. Asigura-te ca i-ai spus medicului despre orice medicamente pe care le iei, precum si despre vitamine, suplimente si medicamente fara prescriptie medicala.

De asemenea, medicul stomatolog trebuie sa stie daca ai urmat sau vei urma un tratament cu bifosfonati. Daca da, extractia trebuie facuta inainte de tratamentul medicamentos, altfel maxilarul ar putea fi expus riscului de osteonecroza (moarte osoasa).

De asemenea, spune-i medicului stomatolog daca suferi de oricare dintre urmatoarele afectiuni:

Ø un defect cardiac congenital
Ø diabet
Ø boli hepatice
Ø boli tiroidiene
Ø boli renale
Ø hipertensiune
Ø o articulatie artificiala
Ø valve cardiace deteriorate
Ø boli suprarenale
Ø un sistem imunitar afectat
Ø antecedente de endocardita bacteriana

Medicul stomatolog se va asigura ca extractia de masea sa aiba loc in conditii de siguranta. De asemenea, in anumite situatii speciale, este posibil sa ti se prescrie antibiotice in zilele premergatoare procedurii.

Este util sa tii cont de urmatoarele pentru ziua in care are loc extractia maselei pentru a asigura un tratament de calitate:

Nu fuma in in ziua respectiva

Spune medicului stomatolog daca ai o raceala, deoarece poate fi necesar sa te reprogramezi
Anunta medicul stomatolog daca ai avut greata sau varsaturi cu o seara inainte

Cum decurge procedura de extractie masea?

Extractia maselelor poate fi simpla sau chirurgicala, in functie de starea maselei. Inainte de toate, ne asiguram ca zona unde urmeaza sa fie extrasa maseaua este complet amortita inainte de a incepe. La cabinetul de stomatologie EB Dent confortul tau si experienta relaxata sunt principalele noastre preocupari.

Iata cum se va derula: vei primi un anestezic local care amorteste zona din jurul maselei, astfel incat sa simti doar presiune, si nu durere, in timpul procedurii. Apoi medicul foloseste un instrument numit „elevator” pentru a slabi dintele, iar apoi clestele pentru a-l indeparta. Procedura nu dureaza mult si nici nu este dureroasa.

De obicei indepartarea maselelor este o procedura simpla si dureaza cateva minute. Nu ar trebui sa simti durere in timpul procedurii, insa vei simti presiune. Daca sunt necesare suturi, acestea se vor suprima la 7 zile.

Pastreaza zona foarte curata in timp ce se vindeca. Medicul stomatolog iti va spune cum sa faci cel mai bine acest lucru.
Care este perioada de recuperare dupa o extractie de masea in cabinetul de stomatologie?
In mod normal, recuperarea dupa o exctractie de masea dureaza cateva zile. Ca vindecarea sa fie mai rapida si fara probleme, urmeaza acesti pasi:

Ø Dupa ce medicul stomatolog aseaza tamponul de tifon peste zona afectata, musca pentru a reduce sangerarea si pentru a ajuta la formarea cheagurilor.
Ø Aplica un pachet de gheata pe obraz dupa procedura pentru a reduce umflarea.
Ø Odihneste-te si relaxeaza-te in primele 24 de ore. Nu sari imediat in rutina obisnuita si evita efortul fizic solicitant timp de 3 zile.
Ø Nu fuma si nu consuma bauturi calde sau alcoolice timp de cel putin 24 de ore dupa extractie.
Ø Nu clati gura nici cu apa, nici cu alte substante timp de 24 de ore dupa extractie
Ø In ziua urmatoare procedurii, manca alimente moi, cum ar fi iaurt, budinca si sos de mere. Pe masura ce locul extractiei se vindeca in urmatoarele zile, poti reintroduce incet alte alimente in dieta ta.
Ø Pe timpul noptii dormi pe cat posibil cu capul mai ridicat fata de restul corpului.

Daca ai dureri care nu dispar dupa cateva zile sau semne ale unei infectii – inclusiv febra, durere si puroi sau drenaj de la incizie – stabileste  un consult stomatologic cat mai curand posibil. La EB Dent nu trebuie sa astepti daca ai o urgenta, iti facem loc in ziua respectiva.

Cat dureaza pana se vindeca locul dupa o extractie de masea?

Vindecarea depinde de mai multi factori, inclusiv complexitatea extractiei, sanatatea orala sau infectia deficitara, fumatul. In general, durata de vindecare a tesutului gingival poate dura intre  3 si 4 saptamani, iar duarata de vindecare a osului poate dura pana la 6 luni.

Trebuie sa stii ca dupa extractie sangerarea usoara este normala. De asemenea, asteapta-te la o senzatie de durere si disconfort.

Ce sa mananci dupa o extractie a dintilor

Alimentele moi, cremoase sau lichide sunt cele mai bune dupa o extractie de masea. Evita sa mananci pe partea de unde a fost extrasa maseaua.

Sfat: Multi pacienti raporteaza ca alimentele reci, cum ar fi inghetata, sunt linistitoare pe locul extractiei.

Iata o lista cu alimentele recomandate dupa extractia unei masele:

Ø Inghetata
Ø Supa – rece sau calda, nu fierbinte
Ø Smoothies
Ø Omleta
Ø Sos de mere
Ø Budinca
Ø Piure de cartofi
Ø Pastele fierte moi
Ø Bauturi reci, fara acid, cum ar fi apa (plata), lapte sau suc

Alimentele de evitat timp de cel putin o saptamana dupa procedura de extractie masea sau mai mult, pana la vindecarea adecvata:

Ø Alimente picante sau acide
Ø Gustari crocante sau tari
Ø Floricele de porumb
Ø Nuci
Ø Chipsuri
Ø Orice este greu de mestecat, cum ar fi carnea
Ø Bauturi carbogazoase

Pot fuma dupa o extractie?

Pentru vindecarea corecta, nu fuma timp de cel putin 24 de ore dupa procedura de extractie masea sau pana cand locul este vindecat complet. Fumatul poate impiedica procesul de vindecare si, de asemenea, prezinta un risc mai mare de a dezvolta o priza uscata.

Care sunt riscurile extractiei de masea?

Exista cateva riscuri in cazul unei extractii dentare. Cu toate acestea, daca medicul stomatolog recomanda procedura, inseamna ca beneficiile depasesc orice riscuri.

De obicei, dupa extractia unei masele, se formeaza in mod natural un cheag de sange in gaura osului din care a fost extrasa maseaua. Acesta este necesar pentru vindecare. Cu toate acestea, daca cheagul de sange nu se formeaza sau se disloca, osul din interiorul prizei poate fi expus. Daca se intampla acest lucru, medicul stomatolog va proteja zona punand peste ea un pansament sedativ pentru cateva zile. In acest timp, se va forma un nou cheag.

Alte riscuri posibile pentru care e nevoie sa contactezi medicul stomatolog:

Ø sangerari care dureaza mai mult de 12 ore
Ø febra severa si frisoane, semnaland o infectie
Ø greata sau varsaturi
Ø tuse
Ø dureri in piept si dificultati de respiratie
Ø umflaturi si roseata la locul chirurgical

Cat de repede ma pot programa daca am o urgenta?

La EB Dent este usor sa te programezi: poti sa ne suni sau sa te programezi online folosind calendarul nostru. Daca ai o urgenta iti facem loc in program astfel incat sa intri cu prioritate. De asemenea, daca programul ti s-a schimbat brusc si trebuie sa pleci din localitate, incercam sa iti gasim loc inainte de plecare.

Si asta nu e tot! Vei gasi ca soft-ul nostru de programari online iti este foarte util pentru ca te ajuta sa economisesti timp atunci cand te programezi. Din trei click-uri iti faci singur programarea si ai si transparenta intregului nostru orar.

Dupa cum vezi, ai toate motivele pentru a-ti ingriji dantura. Programeaza acum vizita ta la medicul stomatolog!