O activitate din ce în ce mai practică atât la noi în țară, cât și în alte țări europene și nu numai, airsoft-ul combină în mod inedit utilul cu plăcutul, fiind atât o modalitate de a face sport, cât și o sursă de distracție și adrenalină alături de prieteni sau alți iubitori ai acestei activități.

Asemănător cu paintball, unde se folosesc bile de vopsea, airsoft implică utilizarea unor replici de pistoale sau puști de diverse tipuri care sunt propulsate de aer comprimat sau gaz și care trag cu bile. 

Se poate spune despre acest joc, însă, că este o activitate periculoasă? În ce măsură? Ce implică airsoft și cum se aleg armele potrivite pentru practicarea acestei activități?

Ce este airsoft?

Airsoft este pur și simplu o activitate, deși este asociată de cele mai multe ori cu o disciplină sportivă, în cadrul căreia participanții sunt echipați cu replici inofensive ale unor arme de foc. 

Armele airsoft nu proiectează altceva decât mici bile din plastic care nu explodează la impact și care, spre deosebire de cele din cadrul activității paintball, nici nu conțin vopsea sau alte substanțe. 

De regulă, bilele utilizate sunt cele de 6 mm diametru, deși există și variante de bile de 8 mm. Greutatea totală a proiectilului este între 0.12 și 0.46 grame. 

Ce materiale și accesorii sunt utilizate pentru o astfel de activitate?

Replicile utilizate în airsoft Bucuresti sunt reprezentări fidele ale echipamentelor militare folosite în luptă și nicidecum obiecte obișnuite sau jucării pentru copii. 

Acestea sunt disponibile în numeroase modele, fiind vorba despre puști cu lunetă sau revolvere, mitraliere grele, puști și pistoale de asalt sau chiar grenade. 

Mai mult decât atât, există diverse tipuri de mecanisme pentru propulsia proiectilelor. Este vorba despre propulsia cu arc, cea prin CO2 sau gaz, propulsia electrică sau mecanismul HPA, caz în carea propulsarea unei bile airsoft se realizează cu ajutorul unei sticle de aer comprimat, fiind gestionată de o supapă solenoidală. 

Cât de periculoasă este această activitate?

La prima vedere, oricine ar putea zice că riscurile desfășurării unei activități de acest fel sunt extrem de ridicate, însă nefiind vorba despre arme de foc adevărate, lucrurile se schimbă într-o oarecare măsură. 

Cu toate acestea, este vorba despre o activitate sportivă și, deși nu este semnificativ mai periculos decât un sport oarecare, riscurile există. 

Această activitate este practicată în aer liber, așadar este nevoie ca jucătorii să fie extrem de atenți la mediul în care evoluează, chiar dacă acest lucru este uneori complicat din cauza adrenalinei pe care o resimt în timpul jocului. 

Pentru că este vorba despre urmăriri exact ca în scenele de război și lupte din filme, există riscul unor căderi accidentale sau rostologoliri, iar în acest caz pot apărea în orice moment entorsele sau vânătăile. 

Pentru că forța de propulsie a bilelor este reglată, neputând depăși doi jouli, aceasta nu poate provoca durere, ci adversarul poate fi doar surprins. 

Cu toate acestea, este important ca trăgătorul să se află la o distanță suficient de mare și să nu țintească spre fața adversarului, pentru că o lovitură directă poate provoca cu adevărat răniri. 

Practicarea acestei activități nu poate avea loc oriunde. Este nevoie de locuri special amenajate în care adversarii să se „lupte”, iar pentru aceasta au nevoie de echipament special. 

Este recomandat, ba chiar cu titlu de obligativitate, ca airsofterii să poarte ochelari sau mască pentru protecția ochilor, iar pentru evitarea unor răniri grave este recomandat ca aceștia să poarte, de asemenea, pantofi adecvați, mănuși și haine groase. 

Dacă toate măsurile de precauție sunt luate și toate regulile respectate, airsoft-ul este un joc cu adevărat distractiv, departe de a putea fi considerată o activitate periculoasă. 

1 thought on “Este airsoft o activitate periculoasă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *