Nu va simtiti bine in ultima vreme? S-ar putea ca schimbarile pe care le resimtiti sa fi aparut datorita unui dezechilibru hormonal. Indiferent cat de mult va mai amintiti de la cursurile de biologie, acum ca va axati pe propria sanatate si pe starea de bine, poate ar fi cazul sa reinvatati posibilele efecte ale hormonilor asupra corpului.

Fie ca sunteti barbati sau femei, estrogenul, progesteronul, testosteronul, cortizonul, insulina, serotonina, tiroida si alti hormoni de care probabil nici nu ati auzit trec prin corpurile voastre chiar in acest moment. Cand toate lucreaza impreuna asa cum ar trebui, corpul functioneaza in parametrii optimi.

Desi femeile sunt acuzate mai des ca ar fi prea hormonale, se poate intampla ca barbatii sa treaca prin unele schimbari ce le vor afecta aspectul fizic si comportamentul. Femeile trec prin menopauza, barbatii trec prin andropauza si cu totii trecem prin fluctuatii hormonale odata cu trecerea anilor.

Atunci cand se formeaza un dezechilibru hormonal, sanatatea si starea de bine a unei persoane au de suferit. Iata 7 semne ale dezechilibrului hormonal pe care le puteti discuta cu medicii specialisti.

7 semne ale dezechilibrului hormonal

1. Tulburarea somnului
Daca observati ca rutina voastra de somn s-a schimbat, in special daca dormiti mai putin ca alta data, s-ar putea sa dezechilibrul hormonal sa fie de vina. Pentru femei, acest lucru indica un nivel scazut de progesteron iar pentru barbati ar putea insemna un nivel scazut de testosteron.

S-ar putea ca femeile sa doarma mai putin pe timpul noptii din cauza inconfortului creat de frisoane sau transpiratii, simptome asociate menopauzei.

Faptul ca dormiti mai putin decat de obicei datorita schimbarilor hormonale va fi mult mai evident dupa varsta de 50 de ani. Femeile pot folosi o crema cu progesteron iar barbatii pot administra unele suplimente nutritive pentru a-si creste nivelurile de hormoni.

2. Scaderea libidoului
Atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor o scadere in privinta dorintei de intimitate sexuala poate indica o reducere a nivelului de hormoni. Pentru cei din urma, aceasta diminuare apare datorita nivelului scazut de testosteron; in cazul femeilor, nivelul de estrogen este mai mic decat in mod normal.

Prin urmare, femeile care se afla in perioada de menopauza ar putea observa o diminuare a dorintei de a se implica in raporturi sexuale datorita gradului de uscaciune al vaginului sau durerilor din timpul actului.

Un studiu efectuat de Universitatea din Michigan a aratat ca in cazul femeilor, orgasmul ar fi cel care poate creste nivelul de estrogen. Totodata, ele pot recurge la unele schimbari dietetice sau ar putea obtine o prescriptie de la medic. Pentru a-si imbunatati nivelul de testosteron, barbatii pot inmulti numarul exercitiilor destinate dezvoltarii musculaturii.

Femeile pot observa unele modificari in privinta sanilor, a perioadei de menstruatie sau chiar dureri. Si aceste simptome inconfortabile sunt asociate schimbarilor hormonale. Durerile resimtite in urma fluctuatiilor nivelului de hormoni pot avea un impact major asupra vietii sexuale a unei persoane.

3. Probleme cu memoria
Va este greu sa va amintiti unde v-ati lasat cheile de la masina? Nivelul scazut de estrogen ar putea fi de vina. Memoria defectuoasa poate fi cauzata si de o diminuare a nivelului de cortizon. Stresul cronic poate face ca glandele suprarenale sa fie incapabile de a produce cortizon. Stresul produce cortizon, care in doze mici poate fi sanatos, dar un la un nivel cronic, poate afecta glandele suprarenale in viitor.

4. Probleme digestive
Sindromul intestinului iritabil (IBS) poate fi cauzat de lipsa serotoninei. Ca urmare a schimbarilor in privinta estrogenului si progesteronului, femeile observa unele simptome asociate IBS in apropierea perioadei de menstruatie.

Disconfortul gastrointestinal poate fi cauzat si de nivelul scazut de cortizon. In mod normal, acest hormon este la cel mai mare nivel dimineata pentru a va ajuta sa va treziti; dar, daca glandele suprarenale sunt afectate, cortizonul poate sa scada mai mult decat de obicei.

5. Modificari ale apetitului
Schimbarile din rutina de somn ar putea avea un efect nedorit asupra greutatii. Daca dormiti mai putin decat de obicei, nivelul hormonului grelina va creste neobisnuit de mult. Grelina va face sa va fie mai foame, in timp ce leptina si oxintomodulina va suprima foamea.

In cazul unui studiu cu voluntari deprivati de somn, nivelul acestora de grelina era extrem de ridicat, asa ca le era foame. Oboseala cronica ar putea rezulta in tendinta de ingrasare ca urmare a senzatiei constante de foame.

6. Schimbari de stare
Daca in ultima vreme v-ati simtit ca intr-un rollercoaster al emotiilor, s-ar putea ca schimbarile hormonale sa indice instalarea menopauzei. Excesul de estrogen poate conduce la variatii in dispozitie, in timp ce anxietatea se poate datora nivelului scazut de progesteron iar depresia nivelului scazut de estrogen.

7. Variatii in greutate
Nivelul scazut de progesteron si excesul de estrogen ar putea duce la o ingrasare subita in cazul femeilor, in timp ce barbatii ar putea lua in greutate datorita nivelului crescut de estrogen. Deficienta de testosteron poate sustine pierderea in greutate in cazul barbatilor.

Echilibrul hormonal necesita unele schimbari in dieta si in stilul de viata sau ar putea cere interventia unui cadru medical profesionist. Totodata, se cunoaste ca unele plante medicinale va pot ajuta sa echilibrati productia de hormoni. In medicina traditionala Chinezeasca, spre exemplu, extractul de epimedium sau yin yang huo este folosit pentru a creste libidoul atat la barbati, cat si la femei.

V-ati putea face un test de saliva pentru a va verifica nivelurile de hormoni. Medicul le va putea determina si recomanda mai departe un consult spre a face unele ajustari cu scopul de a ajunge la echilibrul hormonal.